20 bryllupstraditioner som du (og dine gæster) bør kende

20 bryllupstraditioner som du (og dine gæster) bør kende

20 bryllupstraditioner som du (og dine gæster) bør kende
1. Manden beder om lov til at tage kvindens hånd
Manden, som vil fri, bør ifølge traditionen spørge sin kærestes far om hendes hånd. Det er ret sødt (og det gør ham sikkert til et hit hos svigerforældrene!). Det er også en tradition, at det er brudens far, der følger hende op ad kirkegulvet for at ”give hende væk” til gommen. 
 
2. Hvor skal ringene sidde? 
Der er meget delte meninger omkring, hvor ringene skal sidde, men der er tradition for, at forlovelsesringen skal på venstre ringfinger, fordi kærlighedens åre går fra hjertet og til denne finger. Vielsesringen skal på højre ringfinger, fordi ægteskabet er en ”aftale” og det er højrehånd man normalt giver håndtryk med, når man indgår en aftale. En mere romantisk forklaring er, at man aflægger troskabsløftet i kirken med højre hånd. Nogle vælger at få en vielsesring, der passer til forlovelsesringen og så sætte dem sammen på samme finger.
 
3. Gæsternes påklædning – Dos and Don’ts 
De kvindelige gæster skal traditionen tro holde sig fra at bære hvid, da det kun er bruden, som må have denne farve på. Det er også godt at holde sig fra råhvid eller noget, der minder om hvid, hvis man ikke ved hvilken kjole bruden har på.
 
Nogen mener, at sort er sorgens farve og derfor ikke bør bæres til et bryllup, men spørg brudeparret, hvad de synes. De går måske ikke op i det, og der er mange, der ikke følge denne tradition (måske fordi mange af os danske kvinder elsker sort). 
 
Rød skal du også holde dig fra, i hvert fald ifølge gammel skik, som siger, at rød signalerer, at kvinden er forelsket i gommen eller gerne vil forføre ham. Rødt tøj er forbeholdt brudens mor, og det er også tradition, at netop hun er iklædt rødt tøj til brylluppet, da det betyder, at hun blåstempler ægteskabet.
 
Det er lidt nemmere for de mandlige gæster. Her er reglen blot, at de mandlige gæster ikke må være finere klædt end gommen. Så hvis gommen ikke har smoking på, bør du heller ikke have det som gæst.
 
4. Brudekjole og brudens påklædning
De fleste brude holder fast i traditionen om at bære en hvid brudekjole til brylluppet, og kjolen er oftest købt i en speciel brudekjolebutik og er langt mere ekstravagant og dyr end nogen af hendes andre kjoler. Den hvide farve er et symbol på brudens renlighed, uskyld, og jomfruelighed. Man siger også, at gommen ikke må se brudekjolen for brylluppet, da dette vil bringe uheld. Derfor har mange kvinder deres mor og veninder med ude og prøve brudekjoler. 
 
Nogle, men bestemt ikke alle brude har også slør i håret. Brudesløret bruges ifølge gammel skik, til at dække hendes ansigt, så andre mænd ikke fristes af hende, inden hun bliver viet til sin gom. De slør, der dækker ansigtet, kaldes ”kysseslør”, og gommen løfter det væk fra hendes ansigt, når de skal give hinanden det første kys som ægtefolk i kirken. Der er dog også rigtig mange, der ”kun” har brudeslør ned langs ryggen og ikke det såkaldte kysseslør. 

5. Brudens sko:
Ifølge traditionen, må det ikke være gommen, der køber brudens sko, da dette bringer uheld. Gammel overtro siger også, at hvis skoen går i stykker, så vil det kommende ægteskab også gå i stykker (så køb nogle sko i god kvalitet!) 

6. Brudebuketten:
Brudebuketten skal derimod købes af gommen og en af de mest markante traditioner til et bryllup, som mange danske kvinder stadig praktiserer, er at de ugifte kvinder til brylluppet samles og bruden kaster buketten med ryggen til kvinderne. Den kvinde, der griber buketten, vil være den næste kvinde der bliver gift. Husk også, at brudebuketten IKKE må sættes i vand, da dette bringer uheld.

Find inspiration til brudebuketten her: https://www.weddii.com/inspiration/populaere-blomster-til-bryllup-i-2021-og-tips-til-hvordan-i-sparer-pa-blomsterbudgettet

7. Strømpebånd:
Når det kommer til mændene, er der tradition for, at brudgommen skal tage strømpebåndet af sin brud med tænderne. Når han har gjort det, skal han kaste strømpebåndet ud til alle de ugifte, mandlige gæster. Den mand, der griber det, bliver den næste mand, der skal giftes. Som brud skal du altså huske at bære strømpebånd til brylluppet. Mange brude vælger et strømpebånd med noget blåt i, for så er det deres ”something blue”.

8. Bruden og gommen må ikke sove sammen natten før brylluppet
Det er selvfølgelig helt op til parret, om de har lyst til at sove sammen natten før den store dag, men ifølge tradition og gammel overtro, bringer det uheld, hvis bruden og gommen forlader samme sted, lige før de bliver gift. Det er også svært at gøre sig klar om morgenen, når han ikke må se dig i brudekjolen. Hold eventuelt en sleep-over med dine bedste veninder, så kan de også hjælpe dig med at bliver klar om morgenen og med at dulme nerverne.
 
9. Gommen ankommer til kirken med sin forlover
Gommen ankommer ifølge traditionen til kirken sammen med sin forlover, og de sætter sig til højre helt oppe med alteret. Gommen skal stå tættest på alteret, hvor han skal giftes med sin (kommende) hustru. Her venter han i spænding på, at hun går op af kirkegulvet og på at få det første glimt af hende i brudekjolen.
 
10. Bruden ankommer til kirken som den sidste
Som brud bør du ankomme som den sidste til kirken. Det er en tradition, at du følges med din far, og at han følger dig op ad kirkegulvet for at ”give dig væk”. Denne tradition er et symbol på, at kvinden går fra at være datter til hustru. Det kan også sagtens være en bror, eller en helt tredje, som følger dig op ad kirkegulvet. Hvis du har brudepiger, ankommer I måske alle i samlet flok. Så kan de også hjælpe med at rette kjolen og håret lige inden dørene til kirken åbner og alle kigger på dig. 
 
11. Familierne sidder i hver sin side i kirken
Traditionen omkring siddepladserne i kirken stammer fra gamle dage, hvor kvinderne sad i nordsiden af kirken, og mændene sad i sydsiden. Det er helt op til jer selv, hvor I synes, jeres familier skal sidde, men følger I traditionen, skal brudens familie altså sidde i venstre side, mens gommens familie skal sidde i højre side af kirken.
 
12. Gæsterne kaster ris udenfor kirken
Traditionen med ris til bryllup er en klassiker. Gæsterne medbringer små poser ris, som de kaster på brudeparret, når de kommer ud af kirken. Dette er en gammel tradition, som man gjorde for at ønske brudeparret frugtbarhed. Dog er nogle kirker begyndt at forbyde det, da det kan være farligt for fugle at spise, så undersøg det gerne inden. Nogle gæster kaster med fuglefrø i stedet, men det skal man også passe på med, for det kan smitte af på den hvide brudekjole. Et andet alternativ er at puste sæbebobler på brudeparret. Dette ser rigtig fint ud, og de forsvinder jo af sig selv i den blå luft. 
 
13. Larmende dåser bag bilen
Du har måske selv set en bil komme kørende med tomme dåser efter sig, og det larmer helt vildt. Men det er også meningen, for ifølge gammel overtro skræmmer larmen fra dåserne nemlig onde ånder bort. I dag er det også normalt at pynte bilen med sløjfer eller andet pynt, samt at sætte et "nygifte" skilt bag i bilen bag på bilen, så alle kan se, at brudeparret netop har sagt ja til hinanden. Nogen binder også en højre sko efter bilen, da det vil bringe brudeparret lykke. 
 
14. Overhold talerækkefølge
Der er helt sikkert nogen af jeres venner og familie, der vil holde tale under middagen. Der for er det en god ide at have en toastmaster, som kan styre rækkefølgen og kan præsentere indslagene. Toastmasteren og er typisk også den, der byder velkommen til middagen. Traditionen foreskriver, at brudens far skal holde den første tale. Herefter holder gommen tale til sin brud, så forloveren, så gommens far og til sidst bruden, hvis du ønsker det. Derefter kan andre gæster holde tale. Toastmasteren bør hjælpe med at koordinere de forskellige taler og underholdende indslag, så de fordeles jævnt ud over aftenen.
 
15. Gæsterne kysser brud eller gom, når den ene har forladt sin plads
Hvis gommen rejser sig fra sin stol og forlader rummet under bryllupsmiddagen, må alle de mandlige gæster, traditionen tro, løbe op til bruden og kysse hende. Det samme gælder, hvis bruden forlader sin plads – så må alle de kvindelige gæster løbe op og kysse gommen. Det er en sjov og festlig tradition, men I kan selvfølgelig frabede jer det, hvis I synes. 
 
16. Brudeparret kysser, når gæsterne slår bestikket mod glas og tallerkener
I får heldigvis også lov at kysse hinanden så meget I vil i løbet af aftenen, og hver gang gæsterne laver larm ved at slå deres bestik mod deres glas eller tallerkener, skal I brudeparret op på stolene og kysse hinanden. Når gæsterne tramper med fødderne i gulvet, skal I ned på knæ og kysse hinanden under bordet. 
 
17. Sådan skal bryllupskagen skæres
Det første stykke af bryllupskagen skal brudeparret skære sammen. Inden gæsterne får lov at sætte tænderne i den lækre bryllupskage, skal gommen hjælpe sin hustru med at skære for. Ellers kan parret nemlig (ifølge overtroen) risikere ikke at få børn. Normalt er det bruden, der holder kniven, og gommen holder sin hånd oven på hendes. Det siges dog, at den, som har sin hånd øverst, er den, der bestemmer i forholdet, så du kan jo lige overveje om det bør være ham, der holder kniven i stedet. Hvis bryllupsgæsterne ikke kan lide kage, er det ikke så godt, for ifølge traditionen skal alle smage kagen – ellers kan det betyde uheld for både parret og gæsterne. 
Husk at gem den øverste del af kagen og læg i fryseren. Det skal spises til jeres første barns barnedåb eller på jeres 1-års bryllupsdag.
 
18. Brudevals og traditionen med at klippe sokkerne
Inden det bliver midnat og jeres bryllupsdag (på kalenderen) er forbi, skal brudevalsen danses. Danmark er et af de få lande, der har en særlig melodi, som benyttes til brudevals. Ligeledes er der en særlig dans, som i med fordel kan øve jer på inden brylluppet. Når musikken spiller, danser I nemlig alene på dansegulvet, mens alle gæsterne står i en rundkreds rundt om jer. Gæsterne klapper i takt til melodien og bevæger sig stille og roligt tættere på brudeparret, der stadig danser. Når gæsterne ikke kan komme tættere på brudeparret, begynder de også at danse, og SÅ går det løs! Når brudevalsen er færdig, er det nemlig tradition, at gæsterne løfter gommen op og klipper hul i hans strømper. Ifølge traditionen er for at han ikke kan fri til andre. Når det kommer til bruden, er der også traditioner efter brudevalsen. De kvindelige gæster samles om bruden for at klippe eller rive hendes brudeslør i stykker. Det gør man for at bringe bruden held og lykke fremover. Jo mere det bliver ødelagt, jo mere lykke vil hun få i sit ægteskab. For gæsterne gælder det om at få et stykke af sløret med hjem, for det siges at bringe dem held.
 
19. Gommen bærer bruden ind af døren
En romantisk og gammel skik siger, at når bryllupsfesten er overstået, og brudeparret er kommet hjem, skal manden bære kvinden over dørtærsklen som et symbol, at han hjælper hende ind i hendes brudens nye og spændende liv som gift kvinde. Dørtærsklen er et symbol på overgangen fra brudens gamle verden til den nye, der venter hende. 
 
20. Morgengaver
Brudeparret giver hinanden morgengaver dagen efter brylluppet. Førhen var det kun bruden, der fik en morgengave, og det var et pengebeløb, som skulle sikre hende økonomisk. I dag er morgengaver blot en hyggelig tradition, og det normalt, at både brud og brudgom giver hinanden en morgengave. Gaven bør være en personlig og varig gave, såsom et smykke eller ur, og hvis I skal direkte på bryllupsrejse er det klogt at give noget, som kan være i kufferten.