Hvor meget drikker jeres gæster til brylluppet?

Hvor meget drikker jeres gæster til brylluppet?

Hvor meget drikker jeres gæster til brylluppet?
Vin og bryllupper hænger uløseligt sammen, men hvor meget indtager gæsterne faktisk til bryllupsfesten? 
Gæsterne er ankommet, og det er tid til, at de får skænket den første tår. Velkomstdrinken er den der danner grundlaget for den gode velkomst til jeres gæster, og her skal I ikke spare. Det er nemlig op til jer, hvor meget gæsterne får. Hvis I sørger for, at der er skænket op på forhånd, slipper I for bekymringen om, hvor mange glas der skal være til – der er kun det, som gæsterne har fået i glasset fra start. To af de mest populære velkomstdrinks er de klassiske Asti og Verdi, som oftest ligger i den billige ende af skalaen. Her er der dog en oplagt mulighed for at opgradere til eksempelvis en Cava, Champagne eller anden mousserende vin, hvis I vælger kun at skænke et enkelt glas til jeres gæster. 

Find en masse dygtige vinforhandlere her, som helt sikkert kan hjælpe jer med at finde den rette vinmenu til brylluppet: https://www.weddii.com/wines

Til middagen
Forretten til et bryllup byder som oftest på fisk, eller andre lette elementer, og derfor vil det naturlige valg af drikkevare falde på hvidvin. Faktisk er der også mange der foretrækker hvidvin hele aftenen igennem. Man vil dog sige, at der i gennemsnit bliver drukket to glas per person. Her er det dog vigtigt at runde op, hvis I skulle være i tvivl. Lige præcis hvidvin er ofte mere populært end man først antager – især, hvis man har sørget for at finde en, som falder i de flestes smag.  

Drikkelsen til hovedretten vil oftest falde på rødvin, og her er det vigtigt, at I er opmærksomme på, at man sidder længere om hovedretten end eksempelvis forretten. Dog bliver der også drukket mindre på grund af taler og andre indslag. Men i snit skal der dog beregnes cirka 2,5 glas pr person. Vigtigt er det dog at huske på, at der højst sandsynligt er mange af jeres gæster der slet ikke drikker vin, men derimod øl, cider eller sodavand. Af drikkevarer uden alkohol er det klart sodavand der bliver drukket mest af, hvor det ofte ligger et sted mellem 3-4 dåser pr person fordelt over hele festen. Især til hovedretten, er det vigtigt, at gæsterne har muligheden for at vælge øl, da der ofte er flere som ikke bryder sig særligt om rødvin. Hvis I har flere ægte øldrikkere blandt jeres gæster, skal I huske også at medregne, at de nok ikke blot drikker de 4 dåser man normalt beregner pr person.

Noget der virkelig kan imponere jeres gæster er, hvis I har godt styr på dessertvine. En sødlig dessertvin, som for eksempel portvin, vil passe perfekt til den søde bryllupskage. Hvis vinen derimod er syrlig, skal desserten også helst være dette. Som regel bliver der drukket et glas dessertvin pr person. I en almindelig flaske dessertvin, som portvin, sherry eller hedvin er der til cirka 15 glas. 

Alle bryllupper er forskellige, og derfor er dette selvfølgelig kun vejledende. Det er ikke det samme der bliver indtaget til et bryllup i haven, som til en mere stilfærdig aften indendørs. Samtidigt er det jer, som kender jeres gæster bedst. I ved selv, om der er nogen af gæsterne, som måske generelt har en tendens til at slå sig mere løs og indtage lidt mere end gennemsnittet. Derfor er det altid vigtigt, at man gennemgår gæstelisten, og ser på hvem der deltager. Når man sidder og skriver indkøbslisten, kan man nemt komme til at glemme den gruppe af venner der bare elsker øl, eller den vennegruppe fra folkeskolen som nemt kan drikke et par flasker vin hver. Derudover skal man selvfølgelig også huske de lidt ældre familiemedlemmer, som blot nipper til glasset hele aftenen. 

Så meget drikker gæsterne
Her er en oversigt over hvor meget gæsterne i gennemsnit drikker til et bryllup. 

Velkomstdrink – 1 glas + ekstra, hvis det ønskes. 1 flaske = 7 glas

Hvidvin – 2 glas pr person. 1 flaske = 8 glas

Rødvin – 2,5 glas pr person. 1 flaske = 6 glas

Dessertvin – 1 glas pr person. 1 flaske = 15 glas

Øl – 4 dåser pr person

Sodavand – 3-4 dåser pr person

Så meget skal I købe
Når I skal købe drikkevarer ind til brylluppet, kan I lave denne udregning for at finde ud af, hvor meget I skal købe af hver slags drikkevare:

(antal gæster x antal glas pr person) / antal glas i en flaske 

Lad os tage hvidvin som eksempel, og lad os sige, at I bliver 80 personer til brylluppet:

(80 x 2) / 8 = 20 flasker hvidvin

I de fleste forretninger kan I lave aftaler om at returnere uåbnede flasker, så vi vil anbefale jer at købe hellere lidt for meget end lidt for lidt. I øvrigt kan man vel heller aldrig have for meget vin på lager : )

Vi håber, at denne lille guide har hjulpet jer til når I skal ud og købe drikkevarer til jeres bryllup!